Aktív család

A család felelősség és ajándék vagy örökös rohanás és szervezés? Tapasztalatok ötletek, vélemények, hogy jobban működjön a családi gépezet!

Pillanatnyi látogatók

Fontosnak tartod, milyen a mosolyod?

2009.09.19. 19:50 | Kriek Lambic | Szólj hozzá!

Milyen a mosolyod? Fogas kérdés? 
Ha tükörbe nézel, mi az, amire figyelsz? Valószínűleg a hajadra vagy a külsőd más vonásaira. De mi a helyzet a mosolyoddal? Felfigyeltél rá, hogy milyen összefüggés van a mosolyod és a fogaid között? Ha fontosnak tartod, hogy milyen a mosolyod, akkor a fogaiddal is foglalkoznod kell.

Mit tehetsz, hogy a saját vagy gyermeked fogai egy egész életen át kitartsanak? A fogak is különleges figyelmet érdemelnek. Miért? Azonkívül, hogy megrágják az ételt, és segítenek helyesen beszélni, a fogaid megtámasztják az ajkaidat és az arcodat, ami még szebbé és ragyogóbbá teszi arcodat, mosolyodat. Talán nem is gondolod, hogy a fogaid mennyire értékesek!
 
Hogyan óvhatod meg a fogaidat?
A fogaid egészsége a szervezeteden belül kezdődik. A kiegyensúlyozott étrend, mely tartalmaz kalciumot, valamint A-, C- és D-vitamint, segíti a fogak fejlődését az anyaméhtől kezdve egészen a teljes kifejlődésükig. A helyes táplálkozási szokásaid segítenek az egészséges fogak megőrzésében. Ám óvakodj a cukorban gazdag étrendtől. Miért? Azért, mely a cukor növeli a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.
 
Hogyan? A fogszuvasodást kétféle baktérium okozza: a Streptococcus mutans és a tejsavbaktérium. Ezek egy baktériumokból és ételmaradékból álló ragadós réteget képeznek a fog felszínén. A lepedékben lévő baktériumok cukorral táplálkoznak, melyet káros savakká alakítanak. Ezek a savak indítják el a szuvasodást. Bizonyos típusú cukrok könnyebben alakulnak át savakká, vagy könnyebben hozzátapadnak a fogakhoz, és így több időt hagynak a lepedéknek, hogy elindítsa a fogszuvasodás folyamatát. Ha a lepedéket nem távolítjuk el, fogkővé keményedhet a fogíny körül.
 
Mit tehetsz, hogy megelőzd a fogszuvasodás terjedését? A képződő lepedéket el kell távolítani, és meg kell fékezni a Streptococcus mutans baktérium elburjánzását. Tehát ha szeretnéd megőrizni a mosolyodat, akkor fontos a naponkénti szájápolás – a fogmosás és a fogselyem használata. Ha a fogak újra és újra savas hatásnak vannak kitéve, az ásványi anyagok kiáramlanak a fogzománc külső rétegeiből, vagyis gyengítik a fogzománcot. Ám az ilyen károsodásokat mindennap a visszájukra lehet fordítani. Hogyan? Kimutatták, hogy a fluoridok folyamatosan segítenek megakadályozni a fogszuvasodást, ugyanis segítik az ásványi anyagok pótlását. Tehát bár a fogszuvasodás káros folyamat, megfordítható, ha bizonyos anyagok, például a fluoridok jelen vannak. Igen, a fogak képesek helyrehozni önmagukat!
 
Mit tehetsz még a fogaidért?
A szuvasodás során lyuk képződik a fog felszínén. Ekkor még nem érzel semmi kellemetlenséget, de ha a romlás átterjed a legbelül levő fogbélre, a fog idegelemeket tartalmazó részére, az már heveny fájdalommal járhat. A lepedéket alkotó baktériumok azonban más módon is kínozzák az embert. Ha fogkefével nincs jól eltávolítva a lepedék, akkor az elmeszesedik, azaz fogkővé keményedik. A fogkő miatt a fogíny begyulladhat, és leválhat a fogról. Ekkor rész képződik a fog és az íny között. Az itt Ierakódó ételmaradék kiváló táptalaja lesz a baktériumoknak, amelyek megfertőzhetik az ínyt. Fogászati kezelés segít megoldani a problémát. Ám, ha nem fordítasz kellő figyelmet rá, akkor a fogakat körülvevő szövetek olyan súlyos károsodást szenvedhetnek, hogy a fogaid egész egyszerűen kihullnak.
 
Ne felejtsd, hogy a fogfájás és a foghiány kiküszöbölésében kulcsszerepe van a megelőző fogászatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr951393327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: fogászat
süti beállítások módosítása