Aktív család

A család felelősség és ajándék vagy örökös rohanás és szervezés? Tapasztalatok ötletek, vélemények, hogy jobban működjön a családi gépezet!

Pillanatnyi látogatók

Anyai szerep és a vele járó kihívások

2009.10.14. 14:00 | Kriek Lambic | 1 komment

Anyának lenni bonyolult és izgalmas feladat is egyben. Miért? Azért, mert az anyák olyan értékes pillanatokat élnek át, melyeket a világ minden kincséért sem cserélnének el.
 
Ám némelyik anya időnként úgy érzi, hogy már nem bírja tovább, akadályfutás az életük, és az idő múlásával egyre több és magasabb akadályt kell leküzdeniük. Előfordul, hogy az anyák a gyermekeikért feláldozzák a szabad idejüket, és annak az időnek a nagy részét, amelyet a barátaikkal tölthetnének.
 
Ez miben nyilvánul meg? Mindig elérhetőnek kell lenniük, felcserélik az esti pihentető fürdőt gyors zuhanyzással, a romantikus vacsorát a mikrohullámúban készített ételekkel. Lemondanak utazásokról, látnivalókról és még sok más vágyott vagy megtenni kívánt dologról, melyek bepótlására nem biztos, hogy lesz lehetőségük. De a szennyes ki van mosva, a tiszta ruha pedig össze van hajtogatva. Tiszta és rendezett a lakás. Átnézi a házi feladatot. Vacsorával kínálja szeretteit. Esti mesét olvas.
 
A legtöbb anya persze megemlíti azokat a páratlan, örömteli pillanatokat is, melyekben a gyermekei nevelése során van része. Vajon nem új erővel tölti el őket, amikor a gyermekeik rájuk mosolyognak, s amikor édesen azt mondják: »szeretlek anyu«.
 
 
A dolgozó anyák
 
Sok anyának azon túl, hogy el kell látnia a hagyományos családi felelősségeket, még a munkahelyén is helyt kell állnia, hogy támogatni tudja a családját anyagilag. Ez bizony megnehezíti az életét. Ezek közül az anyák közül jó néhányan nem azért helyezkednek el valahol, mintha ez lenne minden vágyuk. A szükség kényszeríti rá őket. Tudják, hogy ha otthon maradnának, a családjuknak, különösen pedig a gyermekeiknek, sok mindent nélkülözniük kellene. A fizetésük igen fontos a család számára.
 
Tovább nehezíti helyzetüket, hogy a munkahelyeken sokszor elvárják, hogy az anyák hosszú órákat legyenek bent. A visszatérésük után rendszerint nem részidejű dolgozóként foglalkoztatják őket — vagyis egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy most már kisgyermekes anyaként újabb felelősségek vannak a vállukon.
 
Ezeknek az anyáknak anyagi nehézségeik adódnának, ha otthon maradnának. További gondot jelent, hogy sok bölcsőde és óvoda nem tud megfelelő felügyeletet biztosítani a gyermekek számára, és hogy az állami segélyek összege elég alacsony.
 
Azonban vannak olyan anyák is, akik nem anyagi szempontok miatt dolgoznak. Nekik az önmegvalósítás, a karrier, a hírnév a céljuk. Néhány anya a családi élettel járó stressz elől menekül vissza a munkájához. Ez persze egy ördögi kör: tovább csökken az az idő, melyet az egyre közömbösebb, erőszakosabb és rendbontóbb gyermekeivel tölthetne.

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr391449345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank Erika 2009.10.14. 21:23:46

15 éves érettségi találkozónkon mondta egy osztálytársam: "a gyerekeket nem lehet elmesélni".
Egy nőnek úgy lehet igazán teljes az élete, ha megéli az anyaságot is, emellett persze dolgozni is kell, mert ma kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy fizetésből éljen a család.
Általános recept nincs, mindenkinek más a megfelelő időpont a munkába való visszatérésre: van, aki a gyereke 3 éves kora után is vonakodva menne, és van, aki már az első otthon töltött év után úgy érzi, muszáj már valami mást is csinálnia, mint elkészíteni az ebédet, lemenni a játszótérre, mondókázni és pelenkát cserélni. Legjobb, ha mindenki az igényeinek megfelelően tud cselekedni - a dolgozó anyuka, ha nagyon dolgozni akar, sokkal felszabadultabban tud szabadidejében foglalkozni a gyerekeivel, mint ha egész nap otthon lenne.
Tetszett, amit az apákról írtál, mert azt gondolom, az édesapáknak is részt kell venni a család életében, a gyerekeknek nagyon nagy szükségük van rá.
Jó lenne, ha Magyarországon is elterjedne az a nyugati minta, hogy apa és anya vállvetve dolgoznak és segítik egymást a gyerekek nevelésében és az otthoni teendőkben is.
Címkék: munka család gyerek szülő anya apa gyermek óvoda nevelés bölcsőde
süti beállítások módosítása